piątek, 31 maja 2024

Zebra

1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki (odsypać 3 łyżki)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka oleju
zapach arakowy
3 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka; następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (pamiętać o pozostawieniu odsypanych 3 łyżek). Dodać wodę i olej, olejek - cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać uprzednio odsypaną mąkę, a do drugiej kakao. 

Kłaść do okrągłej formy - na środek, na przemian jedna łyżka białego, jedna łyżka ciemnego, aż do wyczerpania ciasta.

Piec w temperaturze 180C, około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz