czwartek, 16 maja 2024

Mazurek

Kruchy spód:
1 szklanka mąki
125g masła
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru brązowegoMasa kajmakowa:
1/3 szklanki złotego syropu albo miodu (ja użyłam miodu)
125g masła
800g mleka skondensowanego słodzonego

Polewa:
200g gorzkiej czekolady z 2/3 łyżeczkami oleju lub masła

Sposób przygotowania:
Kruchy spód: masło należy roztopić w rondelku, do miski wrzucić mąkę, wiórki kokosowe i brązowy cukier, następnie zalać składniki roztopionym masłem i wymieszać. Powstałą masę wylepić dno foremki 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia (do większej formy będzie trzeba dorobić ciasto). Piec aż ciasto zyska złoty kolor (15-18 minut) w temperaturze 180 stopni.
Masa kajmakowa: mleko skondensowane, miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać ok. 10 minut na niewielkim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać masę na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym masa kajmakowa zgęstnieje i stanie się złoto-brązowa. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Polewa: roztopić czekoladę z olejem lub masłem - najlepiej w kąpieli wodnej. Gdy masa kajmakowa przestygnie można polać ją pyszną czekoladową polewą.

Mazurek ozdobić migdałami, lukrem, orzechami, skórką pomarańczową lub suszonymi owocami np. morelami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz