4 szklanki mąki tortowej
1,5 kostki masła
8 jaj/ 6 żółtek i 2 całe
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże cukry waniliowe
2kg kwaśnych jabłek
1 duża łyżka bułki tartej
przyprawa Kotani do strucli jabłkowej lub trochę cynamonu i cukru waniliowego
Zagnieść:
1/2 ciasta na spód
1/2 ciasta na wierzch
Sposób przygotowania:
Jabłka obrane zetrzeć na tarce i zagrzać w garnku (ostudzić!). Dodać bułkę tartą i pianę ubitą z 6 białek i przyprawę lub cynamon. Piec około 60 min w temperaturze 180-200 st. C. Po upieczeniu polać polewą marcepanową lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz