czwartek, 20 czerwca 2024

Babka cytrynowa

6 żółtek
pół szklanki mleka
5 dag drożdży
15 dag cukru
2,5 szklanki mąki
5 dag masła
szczypta soli
2 cytryny
łyżka rumu (lub innego alkoholu)
masło
tarta bułka
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżeczki cukru, pozostawić w ciepłym miejscu. Do wyrośniętych drożdży dodać żółtka, cukier, skórkę otartą z pół cytryny, szczyptę soli, przesianą mąkę i stopione masło. Wymieszać, dobrze roztrzepać (najlepiej dużą drewnianą łyżką), pozostawić w cieple, aż ciasto podrośnie, po czym ponownie roztrzepać. Czynność tę ponowić jeszcze 2-3 razy, po czym ciasto wylać do form wysmarowanych masłem i obsypanych tartą bułką (nie powinno zajmować się więcej niż 1/3 objętości formy). Po wyrośnięciu, gdy ciasto prawie wypełni formę, wstawić je do gorącego piekarnika, piec ok. godziny. Babkę, po upieczeniu i wyjęciu z form, skropić sokiem cytrynowym wymieszanym z dobrze osłodzoną wodą z rumem. Po ostygnięciu polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz