niedziela, 2 czerwca 2024

Ciasto: Fale Dunaju

Składniki na ciasto:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 margaryna
2 szklanki mąki tortowej
1 proszek do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto (jak na babkę) razem zmiksować i piec ok 40 minut w temperaturze 180C.

Na ciasto kładziemy krem:

3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
Mleko i budynie zagotować (według przepisu). 
Masło i cukier utrzeć. Dodawać zimny budyń - po łyżeczce - nadal ucierając/miksując

Na krem wylewamy polewę:
0,5 margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Wszystko ugotować. Wylewać na krem po wystudzeniu.

Na wierzchu ułożyć owoce - zalecany jest agrest.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz