Ciasto:
5 jajek15 dag cukru
15 dag mąki
3 łyżki wody
arkusz pergaminowego papieru
2 dag masła
Nadzienie:
1 kostka masła lub margaryny
1 opakowanie twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym
1 i pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki dżemu
Sposób przygotowania:
Do żółtek dodać wodę, cukier, pozostawiając jedną łyżkę do piany, utrzeć. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ubić sztywną pianę z białek, dodać pozostawiony cukier i jeszcze ubić. Utarte żółtka połączyć z pianą, dodać mąkę, wymieszać ciasto, wyłożyć na przygotowaną blachę, upiec. Gorące ciasto wyłożyć na stolnicę, zdjąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką, na którą zostało wyłożone. Wystudzić. Utrzeć margarynę na pianę, dodawać cukier
i twarożek homogenizowany, i dalej ucierać. Na końcu dodać dżem. zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą i z powrotem zwinąć nieco ciaśniej, zawinąć w pergamin i włożyć do schłodzenia do lodówki. Roladę przed krajaniem można posypać cukrem pudrem. Można też posmarować niewielką ilością masy i obsypać okruszkami herbatników. Krajać skośne kawałki grubości około 1 cm.
i twarożek homogenizowany, i dalej ucierać. Na końcu dodać dżem. zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą i z powrotem zwinąć nieco ciaśniej, zawinąć w pergamin i włożyć do schłodzenia do lodówki. Roladę przed krajaniem można posypać cukrem pudrem. Można też posmarować niewielką ilością masy i obsypać okruszkami herbatników. Krajać skośne kawałki grubości około 1 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz