50 dag twarogu tłustego
4 jaja
20 dag cukru pudru
pół kostki masła
łyżka kaszy manny
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z pół cytryny
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodać przetarty przez sito lub przepuszczony przez maszynkę twaróg, utrzeć. Żółtka utrzeć do białości z pozostałą częścią cukru. Kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną wymieszać z twarogiem (utartym z masłem i cukrem) oraz żółtkami utartymi z cukrem. Dodać uprzednio namoczone rodzynki i skórkę otartą z cytryny, wymieszać. Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz