poniedziałek, 3 czerwca 2024

Sernik z brzoskwiniami rewelacyjny

Ciasto:
2-2,5 szkl. mąki krupczatki
1 kostka masła (200g)
3 łyżki cukru
4 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
twaróg półtłusty (750g)
1 jajko
1 żółtko
1 budyń śmietankowy w proszku (40g)
0,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
0,5 kostki masła (100g)
ewentualnie trochę śmietany
piana z 5 białek
0,5 szklanki cukru do piany
0,5 puszki brzoskwiń lub gruszek z kompotu

Ciasto wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, nie dolewając przypadkiem wody ani mleka. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem blachę. 1/4 część włożyć do zamrażalnika. Tak przygotowany spód można podpiec przez 5-10 minut w piekarniku (niekoniecznie).

Masa serowa wykonanie:
Jajko, żółto utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, budyń w proszku, masło - dobrze zmiksować (jeżeli zostaną wyraźnie grudki użyć końcówki miksującej) i ułożyć na surowym lub chwilę podpieczonym spodzie. Jeżeli masa serowa wyjdzie zbyt gęsta dodać trochę śmietany. Na masę serową rozłożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę z cukrem. Na wierzch zetrzeć (przez tarkę z dużymi otworami) schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 st. C około 50 minut lub dłużej sprawdzając patyczkiem. Blaszka o wymiarach 24x35cm.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz