czwartek, 6 czerwca 2024

Pączki

3,5 szklanki mąki wrocławskiej
1/2 kostki drożdży
2 całe jajka
1/4 kostki Kasi
1/2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mleka
marmolada/powidła
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, odlać pół szklanki. Rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki.
W pozostałym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Jak wyrosną drożdże, dodać do mleka (letniego)
i wyrobić kopystką. Dodać 1 szklankę mąki i wyrobić, następną szklankę mąki i wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Urywać, zawinąć marmoladę, smażyć na wolnym ogniu 2-3 minuty z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz