niedziela, 16 czerwca 2024

Rafaello

2-3 paczki prostokątnych krakersów
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
25 dag masła
20 dag wiórków kokosowych (zostawić trochę na posypkę)

Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło utrzeć z żółtkiem i łyżkami dodawać masę budyniową, ucierać mikserem. Do masy dodajemy wiórki kokosowe (ale zostawiamy trochę na posypkę). Na blasze układać warstwami krakersy i masę. Górna warstwa powinna być budyniowa. Resztę wiórków rumienimy na patelni i posypujemy ciasto.

Najlepiej zrobić dzień przed degustacją.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz