niedziela, 30 czerwca 2024

Ciasto Milky Way

Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem mleczny:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 gram masła lub margaryny
2 szklanki mleka w proszku

Polewa czekoladowa:
50 gram czekolady mlecznej
50 gram czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka


Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy (najlepiej ze szczyptą soli), do ubitych białek partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Ciepły biszkopt wyciągamy z formy i zostawiamy do ostudzenia.
Aby łatwiej było wyjąć biszkopt z formy, przed wylaniem ciasta wyłożyć formę papierem.

Krem mleczny:

Mleko gotujemy z cukrami, aż do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masło ucieramy na jasny krem. Do masła dodajemy zimne mleko, na końcu mleko w proszku - całość miksując na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.

Polewa czekoladowa:

Do mleka dodajemy połamaną (pokruszoną) czekoladę, całość podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady.


Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na górę wylewamy polewę czekoladową. Ciasto należy schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz