Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem mleczny:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 gram masła lub margaryny
2 szklanki mleka w proszku
Polewa czekoladowa:
50 gram czekolady mlecznej
50 gram czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Krem mleczny:
Mleko gotujemy z cukrami, aż do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masło ucieramy na jasny krem. Do masła dodajemy zimne mleko, na końcu mleko w proszku - całość miksując na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
Polewa czekoladowa:
Do mleka dodajemy połamaną (pokruszoną) czekoladę, całość podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na górę wylewamy polewę czekoladową. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz