czwartek, 20 czerwca 2024

Pierożki z jabłkami

300g mąki
kostka margaryny
3 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
odrobina drożdży
sól
jabłka
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać na stolnicy z dobrze schłodzoną margaryną, a następnie dodać pokruszone drożdże, sól, żółtka, śmietanę. Lekko zagnieść ciasto, odłożyć na kilka godzin do lodówki lub zimnej spiżarni. Ciasto rozwałkować do grubości około 0,5 cm. Wykroić szklanką lub kubeczkiem krążki. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Kłaść kawałki jabłek na połówkach krążków ciasta i wystający kawałek krążka zawinąć na jabłko, pozostawiając grubą część jabłka odkrytą. Ułożyć tak przygotowane pierożki na blasze i upiec w bardzo gorącym piekarniku. Gorące ciasteczka posypać przez sitko cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz