poniedziałek, 24 czerwca 2024

Placuszki

4 jajka
szklanka mąki
tyleż cukru
otarta skórka z cytryny przedtem sparzonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łodygi młodego różowego rabarbaru
cukier puder
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, cytrynę wyszorować, osuszyć i obetrzeć skórkę do mąki zmieszanej
z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z łyżką cukru na sztywną pianę i dodać do niej jednocześnie żółtka i mąkę. Wymieszać, dodając pokrajany w małe kawałki rabarbar. Rozgrzać mocno tłuszcz - powinno być go tyle, by placuszki swobodnie pływały. Kłaść łyżką ciasto i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Po osączeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz