300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
Masa:
1kg jabłek
50-100g cukru (do smaku)
Lukier:
200g cukru pudru
sok z połowy cytryny
woda
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła (pokrojonego w dużą kostkę), cukru pudru, jajek i cukru waniliowego zagnieść szybko ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki na około 1-2 godzin.
W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Połowę jabłek pokroić w kosteczkę i usmażyć wraz z cukrem na jednolitą masę. Pozostałe jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i doprawić cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, i nakłuć widelcem. Piec do przyrumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ok. 15-20 minut). Na lekko podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową (ciasto można posypać rozkruszonym biszkoptem, aby nie nasiąkło). Drugą rozwałkowaną część ciasta kładziemy na wierzch. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto będzie zarumienione.
Ciasto lekko studzimy i przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz