piątek, 7 czerwca 2024

Razowe naleśniki z budyniem i malinami

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie:
1 budyń malinowy
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
200g malin

Sposób przygotowania:
Maliny umyć, oczyścić i osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do miski wsypać mąki, dodać żółtka, mleko, wodę i dokładnie zmiksować. Następnie do ciasta wmieszać przy użyciu łyżki pianę z białek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i smażyć naleśniki. Połowę mleka wlać do rondla i zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić budyń i cukier. Rozpuszczony budyń wlać na gotujące mleko i gotować do zgęstnienia. Na naleśnikach rozprowadzić warstwę ciepłego budyniu, posypać malinami i składać naleśniki w trójkąty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz