wtorek, 9 lipca 2024

Kruche rogaliki drożdżowe

0,5kg mąki
0,25kg margaryny
0,5 szklanki śmietany
8dkg drożdży roztartych z mąką na proszek
trochę marmolady owocowej
jajko do posmarowania
cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto (nie dodajemy do ciasta ani jajka, ani cukru). Uformować kulę i włożyć do zimnej wody - ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch. Wówczas wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty. Każdy kwadrat posmarować marmoladą i ukośnie zawinąć, formując rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia, posmarowanej tłuszczem, smarować rozbitym jajkiem i posypywać cukrem. Piec na złoty kolor w piekarniku nieco gorętszym niż do drożdżowego ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz