18 dag margaryny
1 łyżka oleju
6 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 całe jajko i 2 żółtka
cukier waniliowy
szczypta soli
konfitury/powidła
cukier puder (do posypania)
Sposób przygotowania:
Drożdże utarte z cukrem pozostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie ucieramy margarynę z jajami, cukrem waniliowym i łyżką oleju. Dodajemy wyrośnięte drożdże i kończymy ucieranie. Teraz wszystko łączymy z mąką, dodajemy sól i zagniatamy ciasto (dość luźne, jak na pierogi). Rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty, w których środek smarujemy grubo powidłami i zwijamy rurki. Odstawiamy do podrośnięcia, wkładamy do średnio gorącego piekarnika. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i jeszcze świeże podajemy, oczekując na zachwyty stołowników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz