3 marchewki
2 cebule
Zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
1,5 szklanki wody
4 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki po umyciu pokroić w plasterki (nie obierać ze skórki), obrać marchewkę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę (po obraniu) pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać i odstawić. Zrobić zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, gorczycę, pieprz i zagotować. Słoiczki napełnić pokrojonymi ogórkami z marchewką oraz cebulą i zalać zalewą. Staramy się, aby w każdym słoiczku znalazła się gorczyca i pieprz. Słoiczki zakręcić i wstawić do pasteryzacji. Od momentu kiedy woda zaczyna kipieć, pasteryzować 10-12 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć i ułożyć na ściereczce denkiem do dołu, aż do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz