6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
1 cukier waniliowy
Masa kokosowa:
1l mleka
1 szklanka cukru
25dag wiórek kokosowych
2 kostki masła lub margaryny
2 bułki pszenne
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka i ubijać 4 minuty. Dosypać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Masa kokosowa: 0,5l mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować 15 minut. Dwie bułki namoczyć w zimnym mleku. Masło dobrze utrzeć, dodać przestudzone wiórki. Rozmoczoną bułkę zmiksować i dodać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć. Biszkopt przekroić na dwie części przełożyć masą kokosową. Zalać galaretką lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz