2kg ogórków
2-3 papryki czerwone
gorczyca
pieprz kolorowy
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
koper
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć. Do każdego słoika na dno włożyć koper z nasionami, poukładać ogórki, między luźne miejsca w słoiku włożyć pokrojoną w paski paprykę (opcjonalne). Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, 1/2 łyżeczce kolorowego pieprzu, 2 ziela angielskie, kawałek liścia laurowego i po ząbku czosnku. Na wierzch ogórków również położyć koper z nasionami. Zagotować zalewę. Do wody wlać ocet, wsypać cukier, sól i zagotować. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do zagotowania. Słoiki gotować około 10 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjąć słoiki i pozostawić je do wystygnięcia, układać na ściereczce, zakrętkami do dołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz