3dag drożdży
1 jajko
sól
trochę ciepłego mleka i wody
odrobina starej gałki muszkatołowej
50dag świeżej baraniny
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto, dodając rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, jajko i przyprawy. Postawić w cieple do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować farsz. Baraninę obrać dokładnie z błonek i tłuszczu, posiekać jak najdrobniej (mięso siekane jest smaczniejsze niż mielone), dodać drobniutko pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawić (farsz powinien być pikantny), wlać trochę wody, aby masa była pulchna i dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm, wycinać spodkiem krążki, nakładać farsz, zalepiać i układać na posypanej mąką ściereczce. Gdy nieco podrosną, rozgrzać mocno w głębokiej patelni smalec lub olej, kłaść po kilka pierogów i smażyć jak pączki po 5 min z każdej strony. Wyjmować od razu na talerze i podawać z surówką lub jarzyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz