wtorek, 16 lipca 2024

Zapiekanka włoska

25dag makaronu
50dag jędrnych pomidorów
20dag wędzonego boczku
20dag starego ostrego sera
sól
pieprz
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
smalec i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę w 3-litrowym garnku, posolić, wrzucić makaron i gotować. Gdy jest prawie miękki - wlać kubek zimnej wody, przykryć i odstawić z ognia na 10 minut (hartowanie). Następnie odcedzić i dobrze osączyć. Boczek pokroić w grubą kostkę, zrumienić, oddzielić skwarki i wymieszać je z makaronem oraz pomidorami i pieprzem. Wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką ogniotrwały półmisek lub kamionkę, ułożyć makaron z boczkiem, posypać połową zieleniny i wstawić do wygrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz